Hai semua...
Anda peminat kek pisang? Ini dia resepi kek pisang yang lembut dan gebu yang mesti anda cuba di rumah.
BAHAN-BAHAN
Berikut adalah bahan-bahannya:
1 biji telur gred B
1 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak masak
1 cawan pisang lenyek
1 sudu soda bikarbonat
1 sudu baking powder
1 penutup botol esen pisang
CARA-CARA :
1. KISAR TELUR DAN GULA
Mula-mula, masukkan telur dan gula ke dalam ‘blender’. Kalau nak kurang manis, boleh kurangkan sedikit gula. Puan Hasyyati kurangkan setengah cawan.
Kisarkan selama lebih kurang 5 minit.
2. AYAK TEPUNG
Ayakkan tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian, ketepikan dahulu.
3. TAMBAHKAN BAHAN DALAM ‘BLENDER’
Apabila telur dan gula dah betul-betul sebati di dalam ‘blender’, masukkan pula minyak, pisang lenyek dan esen pisang.
‘Blend’ lagi dalam 3 minit.
Adunan akan jadi seperti dalam gambar di bawah ini. Warnanya keperangan sedikit, mungkin juga bergantung kepada jenis pisang.
4. CAMPURKAN TEPUNG
Seterusnya, masukkan adunan tadi dalam tepung.Kaup-kaup saja dengan senduk hingga sebati.
Inilah hasilnya selepas diadun. Tak pekat, tak cair. Sedang-sedang saja ya.
5. Kukus
Sekarang, bolehlah kita mula masukkan adunan tadi ke dalam acuan. Letakkan minyak sedikit dan isi penuh-penuh kalau suka tengok ia mengembang.
Panaskan ‘steamer’ atau pengukus terlebih dahulu sebelum meletak acuan. Gunakan api besar dan kukus selama lebih kurang 20 minit.
6. SIAP
Beginilah kejadiannya. Gebu ‘gebas’, memang terliur dan rasa nak ‘telan’ sekarang. Mudah, bukan?
Selamat mencuba.
Love,
Bella
Anda peminat kek pisang? Ini dia resepi kek pisang yang lembut dan gebu yang mesti anda cuba di rumah.
BAHAN-BAHAN
Berikut adalah bahan-bahannya:
1 biji telur gred B
1 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak masak
1 cawan pisang lenyek
1 sudu soda bikarbonat
1 sudu baking powder
1 penutup botol esen pisang
CARA-CARA :
1. KISAR TELUR DAN GULA
Mula-mula, masukkan telur dan gula ke dalam ‘blender’. Kalau nak kurang manis, boleh kurangkan sedikit gula. Puan Hasyyati kurangkan setengah cawan.
Kisarkan selama lebih kurang 5 minit.
2. AYAK TEPUNG
Ayakkan tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian, ketepikan dahulu.
3. TAMBAHKAN BAHAN DALAM ‘BLENDER’
Apabila telur dan gula dah betul-betul sebati di dalam ‘blender’, masukkan pula minyak, pisang lenyek dan esen pisang.
‘Blend’ lagi dalam 3 minit.
Adunan akan jadi seperti dalam gambar di bawah ini. Warnanya keperangan sedikit, mungkin juga bergantung kepada jenis pisang.
4. CAMPURKAN TEPUNG
Seterusnya, masukkan adunan tadi dalam tepung.Kaup-kaup saja dengan senduk hingga sebati.
Inilah hasilnya selepas diadun. Tak pekat, tak cair. Sedang-sedang saja ya.
5. Kukus
Sekarang, bolehlah kita mula masukkan adunan tadi ke dalam acuan. Letakkan minyak sedikit dan isi penuh-penuh kalau suka tengok ia mengembang.
Panaskan ‘steamer’ atau pengukus terlebih dahulu sebelum meletak acuan. Gunakan api besar dan kukus selama lebih kurang 20 minit.
6. SIAP
Beginilah kejadiannya. Gebu ‘gebas’, memang terliur dan rasa nak ‘telan’ sekarang. Mudah, bukan?
Selamat mencuba.
Love,
Bella
No comments:
Post a Comment